Kompletní přehled státních příspěvků: Na co vše máte nárok?

Kompletní přehled státních příspěvků: Na co vše máte nárok?

Co jsou státní příspěvky?

Státní příspěvky jsou v české republice finanční formou podpory pro občany v období krize. 

Má na ně nárok každý občan české republiky. Příspěvků je mnoho, jelikož se stát pomocí nich snaží pokrýt veškeré životní situace, do kterých se můžeme dostat. 

Jaké stát poskytuje příspěvky a v jakých životních situacích? Komu stát příspěvky vyplácí a jak si o ně požádat? Se vším Vám poradí náš článek.

Jak požádat o příspěvky

Žádost o jakýkoliv státní příspěvek se dá u nás vyřešit jak elektronicky, tak fyzicky. 

Fyzicky stačí přijít na patřičný úřad, požádat o formulář a pravdivě ho vyplnit. Lepší variantou je ovšem vytisknout si dokument doma a předvyplnit potřebný formulář, včetně doložení všech potřebných dokumentů ke schválení žádosti. Usnadníte čas i nervy jak sobě, tak pracovnici úřadu.

V České republice můžete vyplnit potřebné dokumenty i elektronicky, však forma a způsob vyplnění formuláře se liší dle typu příspěvku. Všechny potřebné formuláře v obou podobách naleznete na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Příspěvek na živobytí

Příspěvek na živobytí slouží jako podpora pro osoby, které mají minimální nebo žádný příjem. 

Na příspěvek má nárok osoba v hmotné nouzi, tedy člověk, který se svým výdělkem není schopen splatit základní životní náklady.

Výše tohoto příspěvku se vyměřuje dle snahy potřebné osoby svoji situaci zlepšit. Posuzuje se také Váš příjem, majetek, dluhy na výživném a podobné. 

Bydlení

Příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení má pomoct rodinám, jejíž náklady na bydlení převyšují 30 % čistého příjmu celé domácnosti. 

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení?:

  • Vlastník bytu, domu nebo rekreační stavby
  • Ten, kdo byt nebo dům nevlastní, ale má právo jej užívat na základě věcného břemene 
  • Osoba, která bydlí v bytě na základě nájemní nebo podnájemní smlouvy. Byt musí být zkolaudovaný, tedy oficiálně schválený k bydlení.
Doporučujeme

Ve všech výše uvedených případech však platí již zmíněná informace, že náklady na bydlení převyšují 30 % čistého příjmu celé domácnosti.  

Tento příspěvek je vyplácen každý měsíc, ale společně s ním Vám vzniká povinnost dvakrát ročně dokládat úřadu práce a sociálních věcí své náklady a příjmy. To je nutné jak pro doložení Vaší situace, tak pro určení výše Vašeho příspěvku, který se počítá jako rozdíl mezi vašimi příjmy a náklady na bydlení.

Pro žádost budete potřebovat potvrzení o výši příjmu, potvrzení nákladů na energie, potvrzení nákladů za služby, potvrzení o studiu dětí, a nájemní smlouvu.

prispevek na bydleni

Doplatek na bydlení

Příspěvek a doplatek na bydlení se může snadno plést, určující rozdíl mezi nimi je ten, že doplatek na bydlení je součástí systému hmotné nouze a pomáhá lidem, kteří i po získání příspěvku na bydlení nemají dost prostředků na pokrytí nákladů na bydlení, aby nebyli ohroženi ztrátou domova.

Kdo má nárok na doplatek na bydlení?

  • Vlastníci bytů nebo rekreačních objektů.
  • Osoby žijící v bytech, sociálních službách s ubytováním, ubytovnách nebo jiných prostorách.

Podmínky:

  • Máte uznaný příspěvek na živobytí.
  • Příjem domácnosti nepřesahuje 1,3 násobek částky živobytí.

Doplatek na bydlení se vypočítává tak, že se od celkových nákladů na bydlení (včetně nájmu a energií) odečte částka, o kterou příjem převyšuje stanovenou částku živobytí. Výpočet doplatku si ukážeme na Panu Novákovi.

Pan Novák má měsíční příjem 10 000 Kč, náklady na bydlení 7 000 Kč a částku živobytí 8 000 Kč. 

Jeho příjem převyšuje částku živobytí o 2 000 Kč. Doplatek na bydlení se tedy vypočítá takto: 7 000 Kč – 2 000 Kč = 5 000 Kč. Pan Novák má nárok na doplatek ve výši 5 000 Kč měsíčně.

Pro žádost o doplatek na bydlení budete potřebovat doklad o výši měsíčních příjmů, doklad o celkových sociálních a majetkových poměrech či informace o užívaném bytě.

V případě nutnosti také potvrzení o vedení v evidenci úřadu práce, doklady o společně posuzovaných osobách, potvrzení o vyživovací povinnosti, potvrzení o studiu, potvrzení o zdravotním stavu, potvrzení o dietním stravování, doklad o výživném a doklady o samostatné činnosti nebo neschopnosti přípravy na povolání.

Příspěvek na stavební spoření

Stavební spoření (neboli lidově řečeno „stavebko“) je jedním z nejoblíbenějších finančních produktů v České republice. Jedná se o specifickou formu spoření, která je primárně určena k financování bydlení.

Na stavební spoření pravidelně ukládáte peníze, například 500 korun měsíčně. Tyto peníze jsou následně investovány stavební spořitelnou. Z výnosů z těchto investic vám stavební spořitelna vyplácí smluvený úrok.

Doporučujeme

 Stát poskytuje státní příspěvek ve výši 5 % z roční naspořené částky, nejvýše však dostanete 1 000 korun ročně.

Při šestiletém spoření, během kterého posíláte měsíčně na stavebko 2 000 korun, tudíž dostáváte ročně maximální částku státního příspěvku a máte úrok 2,8 %, může vypadat výdělek takto:

Doporučujeme
Minimální doba spoření je 6 let, dříve peníze nelze vybrat
Rok Začátek roku Celkem vloženo Úrok za rok (2,8%) Státní podpora Konec roku
1 0Kč 24 000 Kč 336Kč 1 000 Kč 25 336 Kč
2 25 336 Kč 48 000 Kč 710Kč 1 000 Kč 51 046 Kč
3 51 046 Kč 72 000 Kč 1 129 Kč 1 000 Kč 73 175 Kč
4 73 175 Kč 96 000 Kč 1 496 Kč 1 000 Kč 95 671 Kč
5 95 671 Kč 120 000 Kč 1 881 Kč 1 000 Kč 117 552 Kč
6 117 552 Kč 144 000 Kč 2 296 Kč 1 000 Kč 139 848 Kč

Zdraví

Nemocenská

Nemocenská slouží jako finanční náhrada pro ekonomicky aktivní občany, kteří jsou dočasně neschopni vykonávat práci z důvodu nemoci nebo úrazu. O vzniku dočasné pracovní neschopnosti rozhoduje lékař vystavením „Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti“ (neschopenky).

Kdo má nárok na nemocenskou?:

  • účastník nemocenského pojištění (každý zaměstnanec, nebo OSVČ, který si platí nemocenské pojištění).

Pro podání žádosti o vyplacení nemocenské jsou nezbytné následující dokumenty: 

  • Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti (neschopenka), které vystaví lékař
  • potvrzení o zaměstnání 

Zaměstnavatel obdrží od lékaře neschopenku, potvrdí ji a zašle na příslušný Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ). V případě osoby samostatně výdělečně činné je kromě neschopenky nutné doložit i doklady o účasti na nemocenském pojištění.

Zjistěte, jestli máte nárok na propustku k lékaři.

Jak probíhá kontrola na neschopence a kdy ji můžete očekávat?

Ošetřovné

Ošetřovné slouží jako náhrada mzdy lidem, kteří musí kvůli nemoci nebo nečekané události zůstat doma s dítětem.  

Kdo má nárok na ošetřovné?:

  • Osoba, pečující o dítě mladší 10 let ,nebo jinou blízkou osobu ve společné domácnosti, jejíž zdravotní stav vyžaduje nepřetržitou péči.
  • Účastník nemocenského pojištění

nárok vzniká v případě, kdy žijete s dítětem ve společné domácnosti, nebo se jedná o dítě ve vaší přímé příbuzenské linii. (Neteř, synovce)

Zaměstnavateli předejte Rozhodnutí o potřebě ošetřování, které Vám vystaví lékař. Zaměstnavatel má povinnost zaslat rozhodnutí na příslušné OSSZ. Tím je podaná žádost o ošetřovné.

Doporučujeme
Jako OSVČ platící nemocenské pojištění nemáte na ošetřovné nárok.

Dlouhodobé ošetřovné

Dlouhodobé ošetřovné slouží jako finanční podpora pro osoby, které musí dlouhodobě pečovat o vážně nemocného člena rodiny nebo osobu ve společné domácnosti.

Kdo má nárok na dlouhodobé ošetřovné?:

  • Osoba, která je účastníkem nemocenského pojištění.
  • Osoba, která se stará o člena rodiny nebo osobu ve společné domácnosti, u níž došlo k náhlému vážnému zhoršení zdravotního stavu a vyžaduje celodenní péči po dobu alespoň 30 dnů.
  • Pečující osoba, která byla ošetřovaným odsouhlasena jako pečovatel.

Abyste podali žádost potřebujete mít potvrzení od ošetřujícího lékaře o zdravotním stavu pacienta, které potvrzuje potřebu dlouhodobé péče, potvrzení o společné domácnosti a souhlas ošetřované osoby s péčí, pokud se nejedná o nezletilé dítě. Žádost jako v předešlém případě posíláte přes svého zaměstnavatele.

Invalidní důchod

Invalidní důchod slouží jako finanční podpora pro osoby, které jsou kvůli svému zdravotnímu stavu dlouhodobě neschopné pracovat.

Kdo má nárok na invalidní důchod?

  • Osoba, která je lékařem uznána jako invalidní v I., II., nebo III. stupni invalidity.
  • Osoba, která splňuje podmínku dostatečně dlouhé doby pojištění, přičemž tato doba je určena také věkem žadatele.

Pro žádost o invalidní důchod budete potřebovat potvrzení o zdravotním stavu od lékaře, doklady o účasti na důchodovém pojištění a případně potvrzení o době zaměstnání.

Invalidita se dělí na první, druhý a třetí stupeň podle míry vašeho zranění či nemoci. Na základě tohoto hodnocení vám je následně vyplácen příspěvek.

Například pokud oslepnete na jedno oko, jste považován za invalidu prvního stupně, protože vaše zranění vás neomezuje tolik, jako kdybyste ochrnul na celé tělo. V takovém případě jste invalidou třetího stupně. Konkrétní klasifikaci invalidity a její příklady zpracovala velmi podrobně pojišťovna NN.

Rodinné dávky

Rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek je finanční podpora poskytovaná rodičům, kteří denně pečují o nejmladší dítě v rodině. 

Příspěvek se poskytuje do určitého věku dítěte (4 roky pro děti narozené do 31. prosince 2023 a 3 roky pro děti narozené od 1. ledna 2024).

Celková částka příspěvku závisí na počtu dětí (např. 300 000 Kč pro jedno dítě, 450 000 Kč pro vícerčata) a je možné ji čerpat postupně, výše měsíčního příspěvku pak tedy závisí na rodiči.

Pro podání žádosti o rodičovský příspěvek budete potřebovat rodný list dítěte.
V některých případech, například při pobírání mateřské je vyžadováno také potvrzení o denním vyměřovacím základu pro stanovení výše příspěvku.

rodičovský prispevek

Náhradní výživné

Náhradní výživné je určeno dětem, které žijí pouze s jedním rodičem, a jejich druhý rodič řádně neplatí výživné, nebo ho platí jen částečně.

Tato dávka se poskytuje po dobu 48 měsíců, nebo do doby, než je dítě řádně zaopatřené, maximálně však do 26 let.

Nárok na náhradní výživné Vám vzniká v případě, kdy rodiči/neplatiči běží exekuce, nebo běží soudní řízení na vymožení výživného, či bylo usneseno, že rodič nemá dostatek prostředků aby dítěti výživné poskytl.

Pro vyplnění žádosti potřebujete rozsudek soudu nebo soudem schválenou dohodu o výživném, doklad o probíhajícím exekučním řízení nebo soudním výkonu rozhodnutí, aktuální doklady o částečné úhradě výživného a doklad o trvalém pobytu a bydlišti dítěte.

Doporučujeme

Žádost vyplňuje rodič v pozici právního zástupce dítěte.

Přídavek na dítě

Přídavky na dítě jsou určeny na pokrytí nákladů spojených s výchovou a péčí o děti.

Kdo má nárok na přídavky na dítě?

  • Rodina, jejíž čistý měsíční příjem nepřesahuje 3,4násobek životního minima.

Výše příspěvků může být následující: 

Věk nezaopatřeného dítěte Základní výměra přídavku na dítě
0 – 6 let 830
6 – 15 let 970
15 – 26 let 1080

Pro vyplnění žádosti potřebujete doklady o příjmech všech členů domácnosti, rodný list dítěte/dětí, jestli máte děti středoškoláky nebo vysokoškoláky, tak také potvrzení o studiu.

Porodné

Porodné je jednorázový finanční příspěvek určený na pokrytí nákladů spojených s narozením prvního a druhého dítěte.

Kdo má nárok na porodné?

  • matka nebo otec dítěte, jejichž příjem nepřesahuje 2,7násobek životního minima.

K žádosti přiložte rodný list dítěte a doklady o příjmech všech členů domácnosti za rozhodné období.

Pohřebné

Pohřebné je jednorázový příspěvek určený na pokrytí nákladů spojených s pohřbem.

Kdo má nárok na pohřebné?

  • člověk, který zajistil pohřeb zemřelému, který byl nezaopatřeným dítětem nebo příjemcem rodičovského příspěvku.

Budete potřebovat úmrtní list, doklad o úhradě nákladů spojených s pohřbem a potvrzení o příjmech.

Sirotčí důchod

Sirotčí důchod je určen pro nezaopatřené děti, jejichž rodič zemřel a byl důchodově pojištěn.

Kdo má nárok na sirotčí důchod?

  • Dítě, jehož zemřelý rodič byl důchodově pojištěn.
  • Nezaopatřené dítě do 26 let věku (pokud studuje nebo není schopné se samostatně živit).

K žádosti budete potřebovat úmrtní list rodiče, potvrzení o studiu, případně doklad o zdravotním stavu dítěte. Z nezletilé dítě musí žádost podat zákonný zástupce, tedy rodič.

Vzdělání a práce

Příspěvek na vzdělávací kurzy

Příspěvek na vzdělávací kurzy slouží k podpoře dalšího vzdělávání a rekvalifikace osob, které chtějí zvýšit svou kvalifikaci a získat zaměstnání.

Kdo má nárok na příspěvek na vzdělávací kurzy?

  • Osoba vedená v evidenci uchazečů o zaměstnání na úřadu práce.
  • Osoba, která se chce rekvalifikovat nebo zvýšit svou kvalifikaci.

Potřebujete jen doklad o přijetí do kurzu, potvrzení o vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání, případně doklad o dosavadním vzdělání.

Na Kurzy máte tříletý rozpočet 50 000 Kč. Je jen na Vás, jaký kurz v rámci rozpočtu zvolíte.
Máte mnoho možností, od kurzů IT, marketingu až po kurzy zemědělství a lesnictví.
Výběr konkrétních kurzů najdete na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Jak u rekvalifikačních kurzů postupovat a pro koho jsou vhodné?

vzdělání a úspěch

Příspěvek na dojíždění

Příspěvek na dojíždění je určen pro ty, kteří musí dojíždět za prací na větší vzdálenosti.

Kdo má nárok na příspěvek na dojíždění?

  • Osoba vedená v evidenci uchazečů o zaměstnání, která přijme práci mimo své bydliště.
  • Osoba, která dojíždí za prací více než 10 km denně.

Do žádosti přidejte potvrzení o zaměstnání, doklad o vzdálenosti mezi bydlištěm a místem pracoviště a potvrzení o vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání.

Příspěvek na penzijní spoření

Příspěvek na penzijní spoření slouží k podpoře osob, které si pravidelně spoří na důchod.

Kdo má nárok na příspěvek na penzijní spoření?

  • Každá osoba, která má uzavřenou smlouvu o penzijním spoření a pravidelně přispívá na svůj účet.

Potřebujete doložit smlouva o penzijním spoření a potvrzení o pravidelných vkladech na účet penzijního spoření.

Výše státního příspěvku na doplňkové penzijní spoření závisí na částce, kterou si spoříte měsíčně. Příspěvky mohou být následující:

  • 300 Kč měsíčně, pokud si spoříte 1 000 Kč nebo více.
  • 90 Kč měsíčně, pokud si spoříte 300 Kč, s postupným zvyšováním podle částky, kterou si spoříte.

Příspěvky od státu mohou být složité a je snadné se v nich ztratit. Orientace v nich je často náročná a není vždy jasné, zda máte na příspěvek nárok. Doufáme, že Vám náš článek pomohl lépe se vyznat v této problematice, a že díky naší pomoci už nebudete tápat.