Brno jako centrum secesní architektury: Kam v Brně za architekturou

Brno jako centrum secesní architektury: Kam v Brně za architekturou

Brno je známé svou bohatou architektonickou historií, která zahrnuje řadu stylů od gotiky přes baroko až po modernu. Jedním z méně známých, ale velmi důležitých období, které mělo vliv na tvář města, je secese.

Tento styl, který v Brně zanechal výrazné stopy, vznikl na přelomu 19. a 20. století a dodnes okouzluje návštěvníky svou elegancí a originalitou. V tomto článku se zaměříme na to, co je pro secesní architekturu charakteristické, kde můžete v Brně najít její nejlepší příklady a proč stojí za to tento jedinečný styl obdivovat.

Co je charakteristické pro secesní architekturu?

Secesní architektura, známá také jako art nouveau, se vyznačuje několika výraznými prvky. Hlavní charakteristikou tohoto stylu je odklon od historických vlivů a snaha o vytvoření něčeho zcela nového, originálního.

Doporučujeme
Secesní architektura se silně inspirovala přírodou, což je patrné na organických tvarech, které jsou v architektuře hojně využívány.

Zakřivené linie, květinové motivy, jemné detaily a ornamenty, často vycházející z rostlin a zvířat, jsou typickými znaky.

Secese se také vyznačuje bohatým používáním kovu, skla a keramiky, ať už na fasádách budov nebo v interiérech. Fasády jsou často asymetrické a hrají si s různými texturami, barvami a zdobnými prvky, jako jsou mozaiky a vitráže.

Čím se vyznačuje secese?

Secese jako umělecký směr byla reakcí na předešlé slohy, které se často opíraly o historické prvky. Její inovativnost spočívá v tom, že odmítala klasické formy a přinesla něco zcela nového. Vyznačuje se zejména:

  • Organickými tvary: Zakřivené linie, inspirace přírodou – květiny, listy, stonky, ale i zvířecí motivy jako ptáci nebo hmyz.
  • Bohatou ornamentikou: Fasády budov i interiéry se často pyšní složitými vzory, mozaikami a dekoracemi.
  • Průmyslovými materiály: Velký důraz je kladen na kombinaci materiálů, jako jsou kov, sklo a keramika, které byly často využívány na fasádách a dekorativních prvcích.
  • Harmonií a plynulostí: Secese se snaží vytvořit dojem harmonie a plynulého pohybu, a to nejen v architektuře, ale i v malbě a sochařství.

Bohuslav Fuchs

Bohuslav Fuchs byl jeden z nejvýznamnějších brněnských architektů, který svou tvorbou významně ovlivnil podobu moderního Brna. Fuchs byl především funkcionalista, a na jeho stavbách můžeme vidět prolítání těchto dvou směrů. Pro brněnskou architekturu je důležitý, dá se říct, že Brňákům postavil Fuchs polovinu centra.

Secesní Brno: Kde najít poklady tohoto stylu?

Ačkoli je Brno známé především svou funkcionalistickou architekturou, například ikonickou vilou Tugendhat, secese zde má také své výrazné zastoupení. Pokud vás zajímá, kam v Brně za secesní architekturou, zde jsou některá místa, která rozhodně stojí za návštěvu.

1. Hotel Grand

Jeden z nejvýznamnějších secesních objektů v Brně je Hotel Grand, který se nachází v blízkosti hlavního vlakového nádraží. Tento hotel byl otevřen v roce 1870, ale jeho současná secesní podoba pochází z let 1901-1902. Architekt Alois Prastorfer zde využil typické secesní prvky, jako jsou zakřivené linie, asymetrické fasády a dekorativní motivy inspirované přírodou.

hotel Grand Brno
AUTOR: RomanM82, pod licencí creative commos

2. Dům U Čtyř mamlasů

Další výrazný secesní dům v Brně je Dům U Čtyř mamlasů, který se nachází na náměstí Svobody. Tento dům navrhl architekt Josef Nebehosteny a byl postaven v roce 1902. Jeho fasádu zdobí čtyři sochy „mamlasů“, což jsou postavy, které podpírají balkon. Tento dům je typickým příkladem secesní hry s asymetrií a detailním zdobením.

Dům mamlasů
AUTOR: Noebu pod licencí creative commos

3. Zemanova kavárna

Zemanova kavárna, kterou navrhl architekt Bohuslav Fuchs, představuje skvělý příklad přechodu mezi secesní a moderní architekturou. I když není čistě secesní, její zakřivené tvary a elegantní linie jsou silně ovlivněny tímto stylem. Kavárna se nachází v parku Lužánky a byla otevřena v roce 1925 jako místo setkávání intelektuálů a umělců.

Zemanova kavárna
AUTOR: Martin Strachoň pod licencí creative commos

4. Místodržitelský palác

Dalším příkladem secesní architektury v Brně je Místodržitelský palác na Moravském náměstí, který v sobě nese prvky tohoto stylu. Budova byla původně barokní, ale během 19. století prošla několika přestavbami, včetně secesních úprav. Dnes v paláci sídlí Moravská galerie, kde si můžete prohlédnout i secesní výstavy.

Místodržitelský palác
AUTOR: Kamil Till pod licencí creative commos

Proč navštívit secesní Brno?

Secese v Brně není sice tak proslulá jako například v Praze, ale nabízí řadu architektonických skvostů, které stojí za návštěvu. Při procházkách po městě si můžete všimnout, jak se tento styl mísí s dalšími vlivy a dodává Brnu jedinečný ráz.

 

Obdivovat můžete nejen exteriéry budov, ale i detailně propracované interiéry, které jsou ukázkou řemeslné zručnosti té doby. Pokud jste milovníci architektury, Brno vám nabízí pestrou paletu stylů, přičemž secese má mezi nimi své nezastupitelné místo.

Doporučujeme
Mohlo by Vás zajímat: Veletrh Gaudeamus v Brně


Zdroje: Wikipedie, Jižní Morava