Vyberte si správnou střední školu, jak na to?

Vyberte si správnou střední školu, jak na to?

Vzdělání je v současné společnosti velmi důležitým faktorem, které napomůže k pozdějšímu pracovnímu uplatnění. Jak si vybrat střední školu?

Jak si vybrat střední školu

V rámci výběru středoškolského vzdělávání je nutné zohlednit hned několik faktorů. Tou první jsou předpoklady osobnostní. Zatímco dospělý člověk už mívá jasno v tom, co už umí a k jakému dalšímu rozvoji chce směřovat, absolvent devátého ročníku tak jednoznačně svou budoucnost ještě vidět nemusí.

Vodítkem mu může být to, v čem vyniká už na základní škole nebo k čemu inklinuje ve volném čase. Zpětnou vazbu může žákům dále poskytnout kromě rodičů také jejich vyučující, který své svěřence zná a zároveň má dostatek zkušeností a je objektivní.

Má-li student už představu dokonce o budoucím povolání, měl by si v tomto bodě být schopen již realisticky uvědomit, zda skutečně může podniknout kroky k tomu, aby svoje přání naplnil. Tedy je nutné vzít v úvahu, že budoucí hasič musí být fyzicky zdatný a veterinář kromě lásky ke zvířatům má být vybaven schopností zvládnout pohled na krev a další náročné situace.

Zajímavými benefity, které následně ocení jednotliví studenti je určitě výběr jazykového vzdělávání, mimoškolních aktivit, jako jsou jazykové kurzy nebo sportovní kroužky, ale i možnost vyrazit se školou „do světa“ například na jazykové či výměnné pobyty, lyžařské zájezdy nebo exkurze.

Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec

Vyberte si praktický studijní obor

Neméně podstatným aspektem je i uplatnitelnost uchazeče na trhu práce. V tomto směru dlouhodobě vévodí nabídce především technicky zaměřené obory. Pracovníků s tímto typem vzdělání je na trhu práce setrvalý nedostatek.

Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec, příspěvková organizace nabízí obory vzdělávání, jejichž studium je zakončeno získáním výučního listu nebo maturitního vysvědčení. K nejzajímavějším oborům patří například Mechanik seřizovač pro CNC obráběcí stroje nebo Autotronik, které studentům nabízejí dobrou úroveň uplatnění na trhu práce. Aktuálně žádané obory jsou navíc podporovány i skrze stipendia.

Střední škola Liberec nabízí svým studentům dlouholetou tradici, podnětné prostředí a široký výběr aktivit, jako je například svářečská škola. Pro žáky mimo region taktéž zajišťuje možnost ubytování. Renomovaná škola Liberec poskytuje všem studentům adekvátní úroveň vzdělávání odpovídající moderním požadavkům školského systému.