Obec v údolí obklopeném zalesněnými vrchy

Obec v údolí obklopeném zalesněnými vrchy

Udělejte si výlet do malé vesničky s názvem Nová Ves, která leží asi dvanáct kilometrů od Domažlic a jen kousek od německého Bavorska. Vyrazte za krásami přírody, putujte po naučné stezce nebo navštivte některou z místních kulturních akcí.

Stručně z historie obce

Nová Ves u Kdyně byla založena majiteli nedalekého hradu Rýzmberk v době po husitských válkách. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1508. Do roku 1989 spadala obec pod správu nedaleké Kdyně. Dnes žije v obci asi 140 obyvatel. Jejich průměrný věk je 35,7 let.

Tipy na výlety po okolí

V okolí obce se nacházejí tři výrazné zalesněné vrchy Bezný, Čepice a Ráj, které jsou spojeny červenou turistickou značkou. Ta vede i k nedalekému poutníku kostelu sv. Anny a kostelíku sv. Václava na Brůdku.

Chcete-li vyrazit na výlet, vydejte se po naučné stezce Kdyňskem, která vás seznámí s historickými a přírodními zajímavostmi v okolí obce. Naučná stezka Kdyňskem začíná ve středu obce a končí tamtéž. Má celkem dvanáct kilometrů a zavede vás mimo jiné na vyhlídkovou věž, vrch Na Skalicích i vrch Ráj. Hlavní zajímavostí stezky je křížová cesta Tanaberk a poutní kostel sv. Anny.

Křížová cesta Tanaberk má čtrnáct zastavení a vede na vrch Tanabeberk, na němž stojí poutní kostel sv. Anny. Všech čtrnáct zastavení křížové cesty tvoří různě velké opracované kameny zasazené do krajiny. Kameny jsou opatřeny nápisy.

Kulturní akce v obci

V obci se pořádají nejrůznější kulturní akce jako například Dětský den, Tradiční pouťová zábava nebo Hasičská soutěž ,,O pohár starosty”. Na začátek letošního listopadu je pak naplánované Halloweenské tvoření pro děti. Děti si strašidelnými motivy vyzdobí tričko a nakonec se vydají na stezku odvahy.