Školní i mimoškolní aktivity pro správný vývoj dětí!

Školní i mimoškolní aktivity pro správný vývoj dětí!

Správný vývoj dítěte je alfa a omega pro každého rodiče. Pro tento správný vývoj je třeba, aby se děti stýkaly se svými vrstevníky. Díky tomu se děti socializují a formuje se jejich mysl. Nedostatek kontaktu se může projevit asociálním chováním v pozdějším věku a následné překážky v pracovním i osobním životě. Rodina tento proces socializace nezastane v dostatečné míře, a proto je důležité, aby se děti účastnily školních i mimoškolních aktivit.

Co vše sebou socializace dětí přináší?

Kromě zlepšování sociálních dovedností dodává proces socializace jedincům pocit sebevědomí a sebeúcty. Děti si snadněji utváří hodnoty a porozumějí pravidlům a normám, které ve společnosti panují. Dalším nezanedbatelným prvkem socializace je lepší dovednost při řešení konfliktů a nepříjemných situací. Tím, že se děti obklopují dětmi rozdílného myšlení a názorů, se tříbí jejich sociální a kulturní adaptace a děti jsou poté více empatičtí vůči svému okolí. Kromě rodiny je třeba, aby na zdravý proces socializace dítěte dohlížely i státní instituce jako základní školy a školky. Tyto instituce zpravidla nabízí i možnosti mimoškolních aktivit v podobě sportovních či výtvarných kroužků.

Základní škola, která dbá na bezproblémovou socializaci svých žáků, jak při školních aktivitách, tak i těch mimoškolních, je Základní škola Frýdlant nad Ostravicí. Nabízí prostor mimo vyučovací hodiny v podobě družiny, kde žáci společně se svými vrstevníky hravou formou rozvíjí své kognitivní schopnosti. Jídelna, tělocvična jsou samozřejmostí stejně jako velké množství společenských událostí po celý školní rok. Dále nabízí svých studentům kroužky jako judo, minivolejbal, výtvarku, lego v pohybu nebo taneční kroužek. Prostoru pro socializace nabízí tedy škola nespočet.